Tips när du ska flytta – Spara tid, energi och pengar när du flyttar

Att göra sig redo för att flytta kan vara väldigt stressande. Faktiskt så listar Arbetsmiljöverket flytta, som det tredje mest stressframkallande momentet i livet, strax bakom dödsfall och skilsmässa.

5 smarta flyttningstips för dig som ska flytta

Men för att se positivt på det hela, så finns det många flyttips som du kan dra nytta utav för att göra flytten mindre uppslitande för både dig och dina närmaste.

1 – Börja flytta i tid

Att flytta är en tidskrävande process, främst tack vare tiden det tar att packa ner allt i ditt nuvarande boende. Många blir ofta förvånade över hur lång tid det kan ta att organisera alla saker och bli klar för att börja flytta ut. Av tidsbrist slutar det ofta med att man slänger ihop det allra sista. Men detta kan leda till stora problem i slutet av flyttprocessen.

De flesta behöver ungefär 4 veckor för att bli klar med en flytt. Detta på grund av att det tar åtskilliga timmar att packa varje rum. Faktiskt så läste jag någonstans att det tar 4-5 timmar för en genomsnittsstudent att packa ihop ett studentrum före en flytt.

2 – Använd en checklista och en organiserare

En av de bästa sakerna med att flytta är att så många andra redan har gjort det innan och därmed tillhandahållit en gedigen visdomskälla om hur man gör det bra. Vi på Flyttfirma Stockholm har samlat ihop den nyttiga informationen och skapat denna artikel till dig.

Flyttare världen över är överens om att det finns två fantastiska hjälpmedel; en flytt checklista och en flyttorganiserare.

En flyttorganiserare är helt enkelt en pärm innehållandes de viktigaste pappren rörande din flytt. Såsom hyres- vatten- och elkontrakt, dokument rörande lån, etc. Den samlar allt på ett och samma ställe under denna stressiga tid.

3 – Skapa ”öppna mig först” flyttkartonger och flyttlådor

Ett av det krångligaste med att flytta är att hitta det du behöver på ditt nya ställe när du börjar packa upp. Detta är en snabb lösning för att underlätta.

4 – Packa inte ner det, om du kan leva utan det

Den mesta tiden spenderad under en flytt rör ner- och uppackning. Så om du inte har använt föremålet på över ett år är det en bra idé att lätta flyttlasset med att göra dig av med det. Här är mitt vanliga tillvägagångssätt:

  • Medan du packar, sortera ut saker du kan leva utan i kartonger märkta ”flyttloppmarknad”.
  • Gör dig av med alla trasiga saker.
  • Skänk alla användbara kläder och leksaker till lokala välgörenhetsorganisationer.
  • Organisera en flyttloppmarknad för allt du inte använder och som är säljbart. Ofta kan man tjäna mellan 2000 till 20000 kronor på en välorganiserad, väl marknadsförd och väl prissatt loppmarknad.
  • Se till att en lastbil från en välgörenhetsorganisation kommer i samma veva som flytt loppmarknaden avslutas för att plocka upp allt som inte blev sålt.

5 – Ha lämplig betalning redo i förväg till flyttfirman

Om du använder dig av en rekommenderad flyttfirma i Stockholm måste du oftast ha kontanter, betalorder eller faktura redo redan innan de börjar lasta av den första flyttkartongen. De flesta accepterar inte alla sorts betalkort och många tar inte ens betalkort alls. Kolla innan du skriver under kontrakt med din flyttfirma och verifiera igen med flyttförmannen innan han eller hon börjar bära.

Om du följer dessa råd kommer du ha en bra utgångspunkt för att göra din flytt stressfri.

Lycka till med din framtida flytt!